Lezing over de Gaia ruimtetelescoop

Lezing over de Gaia ruimtetelescoop

Op woensdag 18 oktober zal Dr. Anthony Brown een lezing komen geven over de Gaia ruimtetelescoop.

De Gaia-telescoop van het Europees ruimtevaartagentschap (ESA) is gelanceerd in 2013. Het doel is om de structuur en ontstaansgeschiedenis van de Melkweg te ontrafelen. Dit wordt gedaan door zeer nauwkeurig de afstand en beweging van 2 miljard sterren te meten. Maar Gaia doet veel meer. Uit nauwkeurige metingen van de kleuren en spectra van sterren worden de astrofysische eigenschappen bepaald, zoals leeftijd en chemische samenstelling. De combinatie van al deze data kan gebruikt worden om op zoek te gaan naar veranderlijke sterren, dubbelsterren, planeten en asteroïden, maar ook van verre sterrenstelsels en quasars. Ook de verdeling van stof tussen de sterren kan met Gaia data bepaald worden.

Anothony Brown zal eerst bespreken waarom deze missie van belang is voor sterrenkundig onderzoek en dan kort ingaan op wat er in de Gaia catalogus te vinden is. Op 13 juni 2022 is de derde publicatie van Gaia-gegevens verschenen, en de eerste wetenschappelijk resultaten daarvan zullen ook besproken worden. Voor meer info over Gaia zie http://www.cosmos.esa.int/gaia/.

Anthony is momenteel unversitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden. Hij is in 1997 Leiden gepromoveerd in de sterrenkunde en heeft daarna een aantal jaren als postdoc in het buitenland gewerkt (Mexico, Duitsland). Sinds 2001 is hij weer werkzaam op de Sterrewacht in Leiden. Anthony is sinds 1997 betrokken bij Gaia, in eerste instantie voornamelijk bij het ontwikkelen van het fotometrische instrument en het voorbereiden van de verwerking van de fotometrische gegevens. Sinds eind 2012 is Anthony voorzitter van het Gaia Data Processing and Analysis Consortium. Dit is het samenwerkingsverband van ongeveer 450 Europese wetenschappers, IT-, en project-specialisten, die samen de gegevensverwerking van Gaia voorbereiden en uitvoeren.

De lezing vindt plaats in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.


Reageren is niet mogelijk.
Spring naar toolbar