Hoe meten we afstand en leeftijd in het heelal?

Hoe meten we afstand en leeftijd in het heelal?

Op woensdag 15 november zal Rob van den Berg een lezing geven waarin hij ingaat op het meten van leeftijden en afstanden in het heelal

Hoe oud en hoe groot is het heelal en hoe weten we dit? Bij nieuwsberichten over nieuwe ontdekkingen in het heelal wordt vaak vermeld hoe ver een nieuw ontdekt zwart gat staat, of hoe oud een pas gefotografeerd sterrenstelsel is. Hoe bepalen we de ouderdom van de verschillende hemellichamen en hoe meten we de ontzagwekkende afstanden in het schijnbaar oneindig grote heelal? Wat was er voor de oerknal en wat zit er voorbij de grenzen van het heelal? Aan de hand van verschillende voorbeelden en met hulp van de nieuwste inzichten in de wetenschap gaat Rob van den Berg dieper in op deze vragen.

Rob van den Berg is als geoloog werkzaam bij Naturalis waar hij o.a. verantwoordelijk is voor de meteorietencollectie. Daarnaast is hij verbonden aan Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht, waar hij op kijkavonden de telescopen bedient en lezingen verzorgt. Rob van den Berg verschijnt regelmatig in de media voor interviews over de ruimte en ruimtevaart.

De lezing vindt plaats in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.


Reageren is niet mogelijk.
Spring naar toolbar