Lezing over ruimteweer en noorderlicht

Lezing over ruimteweer en noorderlicht

Op woensdag 20 september zal Cees Ooms een lezing komen geven over ruimteweer en het fenomeen noorderlicht.

De lezing begint met het ruimteweerbericht van 20 september 2023 en de mogelijke effecten op het leven op aarde en in de ruimte. De relevante processen op de zon, en in de atmosfeer van de aarde, worden besproken. Hierbij gaat het over de verschillende door de zon uitgezonden soorten straling én het magnetisch veld van de aarde. Daarnaast wordt de werking van het noorderlicht wordt uitgelegd. Er zal ook aandacht zijn voor satellieten en de rol van belangrijke wetenschappers. Ruimteweerberichten, waarbij het er wat heftiger aan toe ging dan normaal het geval is, worden doorgenomen. Aan het eind van de lezing wordt een methode toegelicht waarmee bepaald kan worden of er een goede kans is om boorderlicht te zien.

Cees Ooms is sinds 2002 actief bezig met astrofotografie, en bezit inmiddels 5 telescopen. Sinds 2014, toen hij spectaculair noorderlicht zag in Noorwegen, verdiept hij zich ook in ruimteweer en noorderlicht.

De lezing vindt plaats in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.


Reageren is niet mogelijk.
Spring naar toolbar