Lezing over de oerknal

Lezing over de oerknal

Op woensdag 22 maart zal Drs. Robert de Jong een lezing geven over nieuwe inzichten rondom de oerknal die opgedaan zijn door waarnemingen van de nieuwe James Webb Space Telescope.

De oerknaltheorie is al zo’n 100 jaar de basis voor de wordingsgeschiedenis van ons universum als geheel. Desondanks blijft het aantal onbeantwoorde vragen groeien als dit heelal met satellieten en grote aardse telescopen waargenomen wordt. De ‘gewijzigde oerknaltheorie’ hielp daarbij om de waarnemingen te blijven koppelen aan een theorie.

De actuele waarnemingen van de James Webb Space Telescope (JWST) tonen aan dat deze wordingsschiedenis vroeger begonnen is dan mogelijk werd geacht. Het kan een vroegtijdig ontstaan van de grootschalige hemelstructuren niet uitsluiten, en de ‘gewijzigde oerknaltheorie’ is daarmee ook incompleet. We lopen door de waarnemingen van de JWST heen en schatten dat op waarde. Deze laten zien wat er binnen de ‘gewijzigde oerkanltheorie’ binnen afzienbare jaren zal moeten veranderen om de waarnemingen te duiden met de theorie die we vaak wel kennen.

Ter afsluiting ben je uitgenodigd om met je eigen mobiel mee te doen aan een leuk en leerzaam Kahoot spel waarin het gezegde van de avond verwerkt is.

De spreker Robert de Jong studeerde van 1982 tot en met 1988 Astronomie aan de Universiteit van Utrecht, en ging daarna werken in de ICT. In 1998 start hij samen met een aantal waarneemvrienden Sterrenvereniging Astra Alteria in Putten, waarvan hij lang voorzitter is geweest. Hij heeft zich als autodidact verder ontwikkeld op het gebied van de planeetkunde, sterrenkunde, kosmologie en aanverwante wetenschappen, en geeft op basis daarvan door heel Nederland lezingen. Ook geeft hij al tientallen jaren les aan leerlingen van het basis en middelbaar onderwijs.

De lezing vindt plaats in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.


Reageren is niet mogelijk.
Spring naar toolbar