Lezing over laagfrequente radioastronomie

Lezing over laagfrequente radioastronomie

Op woensdag 19 april zal Prof. Mark Bentum een lezing komen geven over laagfrequente radioastronomie.

Voor radioastronomie is het gebied beneden de 30 MHz één van de laatste onbekende frequentiebanden. Wetenschappelijk gezien is dat een bijzonder interessant frequentiegebied. Daarbij kunnen we denken aan het bestuderen van roodverschoven radiogolven afkomstig van waterstof uit het hele vroege heelal, het ontdekken van planeten en zonuitbarstingen in andere zonnestelsels en het bestuderen van ruimteweer. Op Aarde, in Europa, is de LOFAR (Low Frequency Array) telescoop gerealiseerd. Echter is ten gevolge van de invloeden van de ionosfeer het frequentiegebied zeer lastig te bestuderen, en lager dan 10 MHz zelfs helemaal niet waarneembaar. Dus moeten we de ruimte in!!! In het OLFAR-project (Orbiting Low Frequency Antennas for Radio Astronomy) worden technieken ontwikkeld voor een radiotelescoop in de ruimte met behulp van een zwerm van een groot aantal kleine satellieten in een baan rond bijvoorbeeld de Maan. In een samenwerkingsverband tussen een aantal universiteiten, instellingen en bedrijven wordt in de komende jaren hard gewerkt aan nieuwe technologieën om dit concept mogelijk te maken.

In de lezing zal zowel het LOFAR project als het OLFAR-project gepresenteerd worden. Zowel de technische aspecten, als ook de wetenschappelijke mogelijkheden.

Mark Bentum is hoogleraar Radio Science aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daarnaast is hij werkzaam bij ASTRON in Dwingeloo als hoofd van de afdeling Astronomy & Operations. Hij werkt aan nieuwe technieken en nieuwe radiotelescopen op lage waarneemfrequenties; is actief binnen het nieuwe instrumentatieprogramma van de Square Kilometer Array en is daarnaast een enthousiaste docent op het gebied van Electromagnetisme en draadloze communicatie.

De lezing vindt plaats in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.


Reageren is niet mogelijk.
Spring naar toolbar