Mars, een planeet in beweging

Mars, een planeet in beweging

Op woensdag 15 februari zal Lonneke Roelofs MSc een lezing geven over de geologische geschiedenis van Mars, met als titel “Mars, een planeet in beweging”.

De geologische geschiedenis van Mars is verdeeld in drie periodes: het Noachian, het Hesperian en het Amazonian. Elk van deze periodes wordt gekarakteriseerd door verschillende geologische, geomorfologische en astronomische processen die op dat moment de planeet beïnvloedden. Deze processen lopen uiteen van vulkanisme en meteorietinslagen tot rivieren, gletsjers en zelfs CO2-gedreven processen.

Satellieten en rovers hebben ons de afgelopen decennia veel geleerd over de rode planeet, maar veel vragen blijven onbeantwoord. En ondanks dat Mars op het eerste oog veel gelijkenissen vertoont met onze eigen planeet zijn er processen gaande die op Aarde niet voorkomen. Tijdens deze lezing zal een overzicht worden gegeven van de geologische geschiedenis van de rode planeet en de oppervlakteprocessen die de planeet vandaag de dag nog steeds beïnvloeden.

Lonneke Roelofs MSc is PhD-kandidaat bij de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Ze studeerde Earth Surface and Water aan de Universiteit Utrecht, en specialiseerde zich in de natuurlijke ontwikkeling van kust- en riviersystemen. Voor haar MSc-thesis heeft ze de Escherprijs van de KNGMG gewonnen, voor de beste Aardwetenschappelijke masterthesis van Nederland. Roelofs is voorzitter van de Sedimentologische Kring van Nederland en de Young Women of Geoscience en is vrijwilliger bij het Wetenschapsknooppunt van de Universiteit Utrecht.

De lezing vindt plaats in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.


Reageren is niet mogelijk.
Spring naar toolbar