Extreem weer en klimaatverandering

Extreem weer en klimaatverandering

Op woensdag 16 november zal Jacob Kuiper een lezing geven over extreem weer en klimaatverandering.

Het lijkt wel of de natuur steeds vaker van slag is: stormen, sneeuwval, hitte en overstromingen; keer op keer wordt het dagelijkse nieuws er door bepaald.

Strenge winters die in de vorige eeuw nog regelmatig voorkwamen, lijken nu niet meer mogelijk. In deze lezing reizen we door de tijd vanuit het verleden naar het heden. We blikken terug op de barre winters uit de vorige eeuw. Het was de tijd waarin men met auto’s over de Zuiderzee reed en van de roemruchte Elfstedentochten. Herinnert u zich nog de beelden van de sneeuwstorm die in ‘79 Noord-Nederland teisterde?

Dichtbij huis zagen we de laatste jaren juist hoe de hete en zeer droge zomers in 2018, 2019, 2020 problemen opleverden voor de maatschappij. In 2021 kregen Duitsland en België te maken met enorme hoeveelheden regen. Dat leverde rampzalige overstromingen op.

Kijken we naar Noord Brabant dan heeft het noodweer daar de laatste jaren soms ook flink huis gehouden. Vught en omgeving werden in juni 2011 door een enorme bui getroffen. Duizenden bomen gingen tegen de vlakte. Dergelijke verwoestingen zagen we een jaar eerder in de omgeving van Neerkant. Niet ver daar vandaan werd Someren in 2016 getroffen door een enorme hagelbui. De schade aan huizen en kassen was gigantisch. In de lezing passeert het opnieuw de revue.

Wereldwijd zien we steeds extremere weersituaties ontstaan. Hitterecords in Canada, enorme bosbranden in Australië, Siberië en steeds opnieuw ook in zuidelijk Europa. De meeste gebeurtenissen lijken direct verband te houden met het steeds verder opwarmende klimaat. Ook dat aspect wordt in de lezing nader onder de loep genomen. Kortom een presentatie met bijzondere beelden, die op zeer toegankelijke wijze van commentaar worden voorzien.

Jacob Kuiper (1956) werkte 43 jaar in de meteorologie (1977-2021). Op het KNMI in De Bilt werkte hij als luchtvaartmeteoroloog. Ruimtevaart en weer- en sterrenkunde zijn z’n grote liefhebberijen. Het schrijven over en het fotograferen van deze drie interesses, heeft al meerdere boeken, vele tijdschriftartikelen en lezingen opgeleverd. Met name klimaatverandering en het extremere weer leveren steeds meer vraag naar presentaties. Binnen de sterrenkundige wereld is hij lid van het landelijk bestuur van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.

De lezing vindt plaats in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.


Reageren is niet mogelijk.
Spring naar toolbar