Succesvolle jubileumlezing

Succesvolle jubileumlezing

Gisteravond vond de jubileumlezing van Galaxis en de Bossche Chemische Kring plaats, ter ere van de respectievelijk 90- en 70-jarige jubilea. De bekende sterrenkundige Prof. Dr. Ewine van Dishoeck gaf voor een volle zaal een zeer interessante lezing over scheikunde in de ruimte en de James Webb telescope. Ze sprak over de vorming van sterren en planeten uit interstellaire wolken, over de moleculen die daarin voorkomen en over hoe water en complexe moleculen zoals alcohol in zulke wolken kunnen ontstaan. Ook besteedde ze aandacht aan de ontwikkeling, bouw en lancering van de James Webb-telescoop, waarin zij een belanglijke rol had.

Ze vertelde ook dat ze erg geïnteresseerd is in sterrenkundige kunst, en noemde daarbij o.a. De Sterrennacht van Vincent van Gogh maar ook kunst van de Aboriginals waarin sterrenkunde een belangrijke rol speelde. Het boek over Jheronimus Bosch dat ze na afloop cadeau kreeg van de BCK en Galaxis (zie foto) zal ze daarom vast met veel plezier lezen. Er waren ruim 100 aanwezigen en een groot deel bleef na afloop nog even hangen voor een drankje en om na te praten over de interessante lezing. Een erg succesvolle avond dus!


Reageren is niet mogelijk.
Spring naar toolbar