Jubileumlezing over scheikunde in de ruimte

Jubileumlezing over scheikunde in de ruimte

Dit jaar bestaat Galaxis 90 jaar! Om preciezer te zijn: de afdeling ‘s-Hertogenbosch van de Koninklijke Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) bestaat 90 jaar, pas in 1977 kreeg die de naam “Galaxis”. Ook een andere Bossche vereniging viert dit jaar een jubileum: de Bossche Chemische Kring (BCK) bestaat 70 jaar.

Om dit te vieren organiseren Galaxis en de BCK een gezamenlijke jubileumlezing. We hebben daarvoor een gerenomeerde spreker gevonden op het snijvlak van beide verenigingen: prof. dr. Ewine van Dishoeck. Haar lezing zal gaan over astrochemie, en heeft als titel Chemie tussen de sterren: nu ook met Webb!. Hier volgt een kort samenvatting:

Waar komen we vandaan? Is er leven mogelijk elders in het heelal? Sinds 30 jaar hebben astronomen overtuigend bewijs dat planeten rond andere sterren cirkelen. Lijken ze op de planeten in ons eigen zonnestelsel, of zijn ze juist heel anders? Dankzij nieuwe baanbrekende telescopen, inclusief de James Webb Space Telescope, kunnen astronomen deze eeuwenoude vragen eindelijk wetenschappelijk te lijf gaan. In deze lezing zal worden besproken hoe sterren en planeten worden geboren in de uiterst koude en ijle wolken tussen de sterren in onze Melkweg. Deze wolken blijken een rijke bron van water en organische verbindingen. Welke moleculen treffen we aan in de ruimte, hoe worden ze gevormd, en hoe kunnen ze op nieuwe planeten komen?

Prof. dr. Ewine F. van Dishoeck promoveerde in 1984 cum laude aan de Universiteit Leiden. Daarna was zij verbonden aan Harvard University, Princeton University en het California Institute of Technology in de VS. Nu is ze hoogleraar moleculaire astrofysica aan de universiteit van Leiden. Van 2018 tot 2021 was ze president van de Internationale Astronomische Unie (IAU). Ze heeft veel prijzen voor haar werk ontvangen, waarnonder de Spinozapremie, de Albert Einstein World Award en de Kavli-prijs voor astrofysica. Haar huidige onderzoek concentreert zich op de astrochemische evolutie tijdens ster- en planeetvorming.

De lezing zal plaatsvinden op woensdag 29 mei om 19:30 in de Avans Hogeschool, Onderwijsboulevard 215, in Den Bosch. Vanaf 19:00 staat de koffie klaar en na afloop van de lezing kunnen we onder het genot van een drankje nog even napraten. Rond 21:45 zal de avond afgelopen zijn. Zie de website van de BCK voor meer informatie over de locatie en bereikbaarheid: https://www.b-c-k.nl/locatie/. De toegang is gratis, maar van te voren aanmelden is verplicht. Dat kan via de secretaris van de BCK: Ton Benders, secretaris@b-c-k.nl of telefoon 06-45100743.


Reageren is niet mogelijk.
Spring naar toolbar