Een leven lang astrofotografie!

Een leven lang astrofotografie!

Op woensdag 21 juni zal Arie Nagel een lezing komen geven over astrofotografie.

De lezing start met een kort overzicht van de manieren om deepsky-foto’s te maken. Van stilstaande camera, via camera’s met lenzen die meerijden op de kijker tot deepsky-fotografie in het focus van de kijker. Ook wordt aandacht besteed aan ‘remote sensing’. De fotograaf bevindt zich dan op een andere locatie dan de kijker. Die kijker staat in het ideale geval onder een donkere, wolkenloze en transparante hemel.

Daarop neemt de spreker ons mee op een rondgang langs zijn opeenvolgende sterrenwachten en de gebezigde apparatuur. De lezing vervolgt met de procedure voor het fotograferen van deepsky-objecten. Welke stappen dien je achtereenvolgens te maken, hoe bij te sturen, hoe te volgen?. Aan de orde komen de verschillende manieren van volgen en een manier om de handelingen automatisch te doen verlopen. Tenslotte wordt aandacht besteed aan de bewerking van astrofoto’s. Ook de laatste ontwikkelingen (bijvoorbeeld nieuwe filters en nieuwe monteringen) zullen meegenomen worden. Uiteraard wordt de lezing rijk geillustreerd.

Arie Nagel (1944) is al vanaf zijn tienerjaren met astrofotografie bezig. Dat was nog in het ‘natte tijdperk’. De digitale fotografie maakt dat we veel betere foto’s kunnen maken. In 1976 was hij mede-oprichter en vele jaren voorzitter van de Werkgroep Astrofotografie. In 1980 werd hij gevraagd om de redactie van Zenit te versterken, ten tijde dat Govert Schilling hoofdredacteur was. In het begin van zijn loopbaan als astrofotograaf was het gewoon dat je je eigen kijkers maakte. Arie maakte daarnaast ook een montering, die hij nu nog steeds gebruikt. In het begin was de melkweg nog te zien in zijn achtertuin, maar later werd hij gedwongen te verhuizen naar de zolder, boven de lichten in de omgeving. Daarna verhuisde hij naar een donkere plek op een recreatiepark en tenslotte naar een donkere plek in Spanje: remote. Na jaren heeft hij daar de boel verkocht en ging hij weer fotograferen vanuit de lichtstad. Deepsky betreft steeds zijn voorliefde. Ons zonnestelsel komt dus in deze lezing minder aan bod. In het AstroBulletin van maart 2018 vind je een verslag van het bezoek van de redactie van dit blad aan Arie. Een aantal astrofoto’s valt te zien in zijn Facebookpagina.

Arie is getrouwd en heeft twee dochters. Hij studeerde werktuigbouwkunde en bedrijfskunde. Hij was docent en onderzoeker aan diverse universiteiten in Nederland en Slovenië met als onderwerp: Technologie Management. Daarnaast had hij een eigen adviesbureau, van waar uit hij tientallen adviezen gaf aan middelgrote bedrijven en meewerkte aan Europese projecten en uitgezonden werd door het Project Uitzending Management. Een andere hobby van Arie betreft de microscopie, meer bepaald het fotograferen van het piepkleine leven onder water. Voor zijn foto van de larve van een spookvlieg oogstte hij in 2021 de eerste prijs van het Nederlands Genootschap Voor Microscopie.

De lezing vindt plaats in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.


Reageren is niet mogelijk.
Spring naar toolbar