Lezing over het inflatieheelal

Lezing over het inflatieheelal

Op woensdag 15 september 2021 zal Anne van Weerden, BSc een lezing geven met de titel “het opgeblazen heelal”. Deze lezing stond al eerder op onze agenda, maar moest wegens corona helaas uitgesteld worden.

De oerknaltheorie is een sterke theorie voor het ontstaan van het heelal. Voor de juistheid van deze theorie zijn veel aanwijzingen gevonden, zoals bijvoorbeeld de kosmische achtergrondstraling. Maar helaas heeft de theorie ook een paar nare problemen. In de jaren ’80 is het inflatiemodel ontstaan om die problemen op te lossen. Het idee was dat het heelal in een hele korte periode heel veel groter werd, van de omvang van een proton tot een grapefruit. Die korte periode zou 10-43 seconde geduurd hebben, ofwel 0,0000000000000000000000000000000000000000001s! Een grapefruit is natuurlijk niet erg groot, zeker niet voor een heelal. Dus het lijkt misschien nog niet ‘ontstellend’ totdat je bedenkt wat eigenlijk 10-43 seconde is; het ging dus wel erg snel! Deze theorie werd het inflatiemodel genoemd, en het heelal ’the inflationary universe’, vrij vertaald ‘het opgeblazen heelal’. Dit model loste de belangrijkste problemen van de oerknaltheorie op, maar het gaf zelf helaas weer nieuwe problemen.

De lezing zal vooral gaan over dit “klassieke” inflatiemodel, maar de zoektocht naar een model dat alles kan verklaren is nog steeds gaande. In 2014 dacht men dat een bewijs voor inflatie was gevonden. Daarna werd van een aantal voorgestelde inflatiemodellen aangetoond dat ze niet kunnen kloppen, en ook resultaten van de Plancksatelliet zouden roet in het eten kunnen gooien. Als er ten slotte iets gevonden zou worden wat helemaal niet overeenstemt met de inflatietheorie, dan moet er weer iets anders verzonnen worden. Zoals helemaal geen oerknal bijvoorbeeld, zoals de Nederlandse natuurkundige Erik Verlinde denkt.

Anne van Weerden is bestuurslid van Galaxis, en heeft een bachelorgraad in de natuurkunde. Ooit hoopt ze haar masterdiploma nog te halen, naast haar werk als informatiespecialist bij de universiteitsbibliotheek, en het nog steeds voordurende werk aan het herstellen van de reputatie van Sir William Rowan Hamilton, die volgens haar veel beroemder zou moeten zijn dan hij nu is.

De lezing vindt plaats in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15. De entree voor volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00. Aanmelden of reserveren is niet nodig.


Reageren is niet mogelijk.
Spring naar toolbar