Kunnen we voedsel verbouwen op de Maan of Mars?

Kunnen we voedsel verbouwen op de Maan of Mars?

Op woensdag 18 december zal Dr. Ir. Wieger Wamelink van de Universiteit Wageningen een lezing geven over de mogelijkheden van het verbouwen van voedsel op de maan en Mars.

Als ruimtereizigers in de toekomst langere tijd op de maan en op Mars willen verblijven, dan zullen ze daar voedsel moeten gaan verbouwen. Maar kan dat wel? Is plantengroei mogelijk op de bodems van die hemellichamen? Om dat te onderzoeken zijn verschillende experimenten opgezet met kunstmatige Mars- en maanbodems waarop zaden van verschillende groenten te kiemen werden gelegd en gevolgd in hun groei.

Na drie groeiseizoenen lukte het om groenten zoals tomaat, rucola, doperwten, rogge en aardappelen te telen, vooral door grondverbetermethoden. Of de oogst ook eetbaar is moest worden onderzocht. De bodems bevatten veel zware metalen en als die in het eten komen is dat een probleem voor de gezondheid van de mensen op Mars. Er zijn geen zware metalen gevonden die een probleem voor de gezondheid zouden kunnen betekenen. Daarna is er een ‘Mars maaltijd’ georganiseerd voor de mensen die het onderzoek hadden gesteund.

Het onderzoek gaat zich nu meer richten op het opzetten van een duurzaam agrarisch ecosysteem, waarin alles wordt gerecycled inclusief menselijke uitwerpselen. Hierin spelen wormen omdat ze dode plantenresten afbreken een belangrijke rol. Daarnaast zullen bacteriën, schimmels en hommels nodig zijn om voor vele jaren voedsel te telen op Mars of de maan. En natuurlijk niet de zaden vergeten. Op het ogenblik lopen er twee experimenten, een naar het effect van Marsstraling op de plantengroei en een naar het gebruik van menselijke urine als meststof.
Wieger Wamelink werkt als ecoloog bij Wageningen Environmental Research (Alterra) onderdeel van Wageningen University & Research (WUR). Hij houd zich daar bezig met de relatie plant-bodem. Op basis van een database met veldgegevens stelde Wieger samen met collega’s een systeem op waardoor voor bijna alle Nederlandse plantensoorten hun voorkeur voor groeiplaatsen inzichtelijk werd gemaakt, o.a. voor grondwaterstand, zuurgraad van de bodem en nutriëntenvoorkeur. Dit onderzoek was ook het startpunt voor het onderzoek naar het laten groeien van planten op Mars en Maanbodem.

De lezing vindt plaats in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.


Reageren is niet mogelijk.
Spring naar toolbar