De mooiste ontdekkingen van de Hubble Ruimtetelescoop

De mooiste ontdekkingen van de Hubble Ruimtetelescoop

Op woensdag 20 november zal Prof. Henny Lamers van het Sterrenkundig Instituut van de Universiteit van Amsterdam een lezing geven over de mooiste ontdekkingen van de Hubble.

Sinds zijn lancering op 24 April 1990 heeft de Hubble Ruimtetelescoop een schat van opnamen gemaakt en naar de aarde gezonden. Door de hoge kwaliteit van de telescoop en door zijn baan ver boven de aardse dampkring konden niet alleen veel scherpere opnamen worden verkregen dan vanaf de aarde, maar ook bij veel meer golflengten, o.a. in het ultraviolet. Dit resulteerde in een enorm aantal prachtige opnamen. Velen daarvan verschenen in de pers en op de t.v., meestal met een korte omschrijving. Maar wat hebben we nou geleerd van al de mooie plaatjes?

In deze voordracht zal de spreker eerst iets vertellen over de bouw en de werking van de Hubble Ruimtetelescoop. Ook de persoon, Edwin Hubble, naar wie de telescoop is genoemd, komt aan bod. Daarna zal hij een groot aantal spectaculaire foto’s tonen en op eenvoudige wijze uitleggen wat daarop te zien is. En natuurlijk ook wat we daarvan geleerd hebben over onder andere de geboorte en de dood van sterren en over melkwegstelsels met hun zwarte gaten. We zullen zien dat de Hubble op een aantal gebieden ons denken over de kosmos heeft veranderd. Tot slot bespreekt hij de opvolger van de Hubble die in 2019 gelanceerd gaat worden.

Prof. Henny Lamers (Huissen 1941) is een veel gevraagd spreker over sterrenkunde voor allerhande gezelschappen. Hij gaf meer dan 600 publiekslezingen over sterrenkunde in binnen en buitenland, o.a. tijdens een rafting-trip in de Grand Canyon. Hij is een meester in het eenvoudig en enthousiast uitleggen van moeilijke begrippen. Hij is erelid van de American Astronomical Society en er is een planetoïde naar hem genoemd.

De lezing vindt plaats in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.


Reageren is niet mogelijk.
Spring naar toolbar