Exoplaneten, de laatste ontwikkelingen

Exoplaneten, de laatste ontwikkelingen

Op woensdag 15 mei zal drs. Jos Loonen een lezing geven bij Galaxis met als titel “exoplaneten, de laatste ontwikkelingen“.

De afgelopen 25 jaar zijn planeten bij andere sterren binnen de grenzen van onze waarneming gekomen. Het is een bijzonder ontdekkingsverhaal uit de zeer recente astronomische geschiedenis. Aanvankelijk waren de gevonden planeten bij andere sterren erg groot en afwijkend t.o.v. onze zonnestelsel. Maar met steeds geavanceerdere waarnemingsmiddelen en met ruimtemissies als Kepler zijn ook exoplaneten die lijken op de aarde voorzichtig in beeld gekomen. In de lezing komen de gebruikte technieken, de geboekte resultaten en de verwachtingen voor de nabije toekomst aan de orde.

Jos Loonen is in 1972 afgestudeerd als sterrenkundige in Utrecht. Hoewel hij sindsdien – tot zijn pensionering – werkzaam was buiten het astronomische vakgebied (in onderwijs en uitgeverij), bleef hij actief in de popularisering van de sterrenkunde, in cursussen en lezingen en in bijdragen aan de jaarlijkse Sterrengids van de stichting De Koepel.

De lezing vindt plaats in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.


Reageren is niet mogelijk.
Spring naar toolbar