De planetaire allure van Pluto

De planetaire allure van Pluto

In april zou planeetonderzoeker en geomorfoloog dr. Sebastiaan de Vet een lezing geven over Pluto, maar die kon door persoonlijke omstandigheden toen helaas niet doorgaan. De lezing is nu verplaatst naar woensdag 19 juni.

Het bezoek van de ruimtesonde New Horizons aan dwergplaneet Pluto was het langverwachte hoogtepunt voor het planeetonderzoek in 2015. En Pluto stelde niet teleur. De ambassadeur van de derde zone van het zonnestelsel bleek een onverwacht fascinerend oppervlak te hebben. In de lezing volgen we de opmaat naar het unieke bezoek van New Horizons aan Pluto en komen de belangrijkste ontdekkingen die de missie deed aan bod. In het verhaal is een speciale rol weggelegd voor het verbluffende landschap van Pluto, dat een uniek perspectief geeft op de ontwikkeling van de ijsdwerg.

Dr. Sebastiaan de Vet onderzocht hoe je kennis van het aardse landschap en gesteenten kunt gebruiken om de ontwikkeling van andere planeten te begrijpen. Op basis van zijn passie en fascinatie voor dit werk schreef hij er het boek Praktisch planeetonderzoek voor de zaterdagochtend (2016) over. Momenteel zet hij zijn planetaire werk voort in het meteorietonderzoek bij Naturalis, en daarnaast is hij actief op de Utrechtse sterrenwacht Sonnenborgh. Sinds 2018 is hij voorzitter van de KNVWS en secretaris van de landelijke Werkgroep Meteoren.

De lezing vindt plaats in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.


Reageren is niet mogelijk.
Spring naar toolbar