Het raadsel van de eerste sterren

Het raadsel van de eerste sterren

Op woensdag 19 april 2017 zal Prof. Dr. Henny Lamers van de Universiteit van Amsterdam een lezing geven over het raadsel van de eerste sterren.

Nog steeds worden er sterren geboren. Uit prachtige opnamen van onder andere de Hubble Ruimtetelescoop hebben we veel geleerd over het geboorteproces van sterren. Ze ontstaan uit grote kosmische gaswolken die door hun eigen zwaartekracht samentrekken tot gloeiende gasballen, die we sterren noemen. Zo is 4,5 miljard jaar geleden ook de zon ontstaan. Maar hoe zijn de eerste sterren kort na de oerknal ontstaan? Toen was het heelal veel heter dan nu. Bovendien hadden de gaswolken toen geen koolstof en zuurstof, terwijl dat juist de elementen zijn die nodig zijn voor stervorming. Dit wijst er op dat de geboorte van de eerste sterren wel eens heel anders zou kunnen zijn gegaan dan tegenwoordig. Misschien waren de eerste sterren wel duizenden malen zo groot en miljoenen malen zo helder als de sterren nu? Als dat zo was, dan leefden ze heel kort. Hebben die sterren het eerste licht ontstoken in het heelal?

Als we met grote telescopen ver weg in het heelal kijken, dan kijken we in het verleden. Uit bijzondere opnamen en met behulp van mooie computersimulaties kunnen we proberen om het raadsel van de eerste sterren te ontrafelen.

Prof. Lamers zal deze onderwerpen bespreken en U meenemen op een fascinerende zoektocht naar de eerste sterren.

De lezing vindt plaats op woensdag 17 april 2017 in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Het begint om 20:00 en we eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €6,00 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.

Spring naar toolbar