De Gaia missie – Een 3D kaart van de melkweg

De Gaia missie – Een 3D kaart van de melkweg

Op woensdag 15 maart 2017 zal Dr. Antony Brown van de Sterrewacht Leiden een lezing geven over de Gaia-missie.

De Gaia ruimtemissie, gelanceerd op 19 december 2013, is een ESA Cornerstone-project met als belangrijkste wetenschappelijke doel om de structuur en ontstaansgeschiedenis van de Melkweg te ontrafelen. Dit wordt gedaan met behulp van een stereoscopische `census’ van 1 miljard sterren, waarbij nauwkeurig de afstanden en ruimtelijke bewegingen van de sterren gemeten worden. Om deze census goed te kunnen interpreteren meet Gaia ook nauwkeurig de kleuren van de sterren (fotometrie), waaruit de leeftijd en chemische samenstelling kan worden afgeleid.

De astrometrische metingen van Gaia zullen meer dan 100 keer zo nauwkeurig zijn als die van de Hipparcos missie. Gaia metingen hebben een nauwkeurigheid van 10 microboogseconden, ongeveer 3 miljardste graad. Dit correspondeert met de hoek die een Euro munt opspant op de maan gezien vanaf de aarde!

Het resultaat van deze missie zal een nauwkeurige 3D kaart van de hele melkweg zijn waarbij ook de bewegingen van alle sterren en hun astrofysische kenmerken (zoals leeftijd, massa, chemische samenstelling, enz) vastgelegd zullen zijn.

In deze lezing zal Dr. Brown bespreken waarom deze missie van belang is voor sterrenkundig onderzoek. Op 14 september 2016 verscheen de eerste publicatie van Gaia gegevens en hij zal de eerste resultaten daarvan bespreken.

Voor meer info, zie
http://www.cosmos.esa.int/gaia/
http://www.strw.leidenuniv.nl/~brown/gaia

De lezing vindt plaats op woensdag 15 maart 2017 in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA ‘s-Hertogenbosch (kaart). Het begint om 20:00 en we eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €6,00 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.

Spring naar toolbar