De richting van de tijd

De richting van de tijd

Op woensdag 20 maart komt Dr. Manuel Nepveu een lezing geven met als titel “de pijl van de tijd”.

De tijd heeft duidelijk een richting. Het opmerkelijke is dat de klassieke mechanica zo’n richting niet dicteert. Hoe komt dat dan, die richting van de tijd? De spreker neem u mee in de klassieke mechanica, en zal vertellen over veel-deeltjes systemen en twee concepten die daarbij een rol spelen: de faseruimte en entropie. In de zoektocht naar een mogelijke verklaring komt zelfs de ontwikkeling van het heelal ter sprake.

Manuel Nepveu studeerde theoretische sterrenkunde in Utrecht (1970-75) en promoveerde daarna in Groningen. Na vijf jaar als postdoc in Bonn gewerkt te hebben, ging hij naar Shell en later naar TNO. Daar werkte hij als wiskundige op het gebied van Bayesiaanse kansrekening samen met geowetenschappers, o.a. op bijvoorbeeld het Groningen-dossier. Sinds zijn pensioen houdt hij zich veel met schaken bezig, o.a. door het schrijven van columns en het geven van cursussen.

De lezing vindt plaats in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.


Reageren is niet mogelijk.
Spring naar toolbar