Lezing over dwergsterrenstelsels

Lezing over dwergsterrenstelsels

Op woensdag 15 juni zal Niels Nelson een lezing voor Galaxis verzorgen met als titel “Dwergsterrenstelsels – bouwstenen van lokale groep tot Laniakea”.

De lezing gaat op zoek naar de bouwstenen van groepen van sterrenstelsels in de vorm van lichtende materie en in lagen met donkere materie. In eerste instantie wordt gekeken in de eerste 500 miljoen lichtjaar rondom de Melkwegs. ssbeginnen met onze lokale Groep en haar dwergsterrenstelsels en speciaal die rondom onze Melkweg en de Anderomedanevel. In hoeverre zijn er resten te vinden van botsende dwergsterrenstelsels die onze melkwegstelsel vormen? Hoe zit het met het dubbele zwarte gat uit donkere materie in Messier 31, de Andromedanevel? Haar dwergsterrenstelsels botsen onderling en botsen straks mogelijk ook met de Melkweggroep. Botsingen van groepen dwergsterrenstelsels, kunnen we dat volgen binnen ons supercluster van melkwegstelsels (Laniakea)?

Niels Nelson is een docent Natuurkunde op een school in Arnhem (provincie Gelderland) en daarnaast vrijwilliger op twee Noord-Brabantse Volkssterrenwachten, namelijk Tivoli in Oudenbosch en Halley in Heesch.

De lezing vindt plaats in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.


Reageren is niet mogelijk.
Spring naar toolbar