Lezing over veranderlijke sterren

Lezing over veranderlijke sterren

Op woensdag 16 maart zal Erwin van Ballegoij een lezing verzorgen over veranderlijke sterren.

Het grootste deel van hun leven hebben sterren een vrijwel constante helderheid. Met name kort na hun ontstaan en aan het einde van hun leven kunnen sterren in helderheid gaan variëren. Deze helderheidsvariaties verstrekken inzicht in deze evolutiestadia van sterren. Modellen van sterevolutie worden getoetst aan waarnemingen, die veelal door amateurastronomen geleverd worden.

In het eerste deel van de lezing worden de fysieke oorzaken besproken van helderheidsvariaties van sterren. In het tweede deel van de lezing staat de spreker stil bij de verschillende manieren waarop amateurs zinvolle bijdragen kunnen leveren aan de studie van evolutie van sterren.

Erwin van Ballegoij is vanaf zijn prille jeugd geïnteresseerd in de astronomie. Na enige tijd sparen kon hij een telescoopje aanschaffen en daarmee werd de sterrenhemel afgespeurd. Na enige tijd wilde hij wat meer dan ‘astrotoerisme’ en heeft hij zich in 1984 aangesloten bij de KNVWS-werkgroep Veranderlijke Sterren. Hij heeft geruime tijd de helderheid van veranderlijke sterren visueel geschat en deze schattingen via de American Association of Variable Star Observers aan professionele astronomen beschikbaar gesteld. Sinds 2009 werkt hij met een fotometer, waarmee hij met hoge nauwkeurigheid de helderheid van sterren meet voor een aantal professionele astronomen. Hij verricht met name metingen aan rode en gele superreuzen. Erwin is een afgestudeerd chemicus die als scheikundeleraar werkt op het Maaslandcollege in Oss.

De lezing vindt plaats in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00. Uiteraard blijven we de richtlijnen van het RIVM volgen.


Reageren is niet mogelijk.
Spring naar toolbar