De sterrenkunde van het Oude Nabije Oosten

De sterrenkunde van het Oude Nabije Oosten

Op woensdag 20 februari zal Dr. Rob van Gent van de universiteit Utrecht een lezing geven bij Galaxis over de sterrenkunde van het oude nabije oosten.

De oudste sterrenkundige geschriften komen uit het Oude Nabije Oosten, met name uit Mesopotamië, Egypte en de omringende gebieden. Ook hier vinden we de vroegste beschrijvingen van de sterrenbeelden en de eerste op wiskundige grondslagen gebaseerde tabellen voor de bewegingen van de zon, de maan en de planeten.

In deze lezing zal met name de Babylonische sterrenkunde en haar rol op de sterrenkunde van de Grieken en andere culturen worden behandeld. Daarnaast zal ook de Oudegyptische sterrenkunde besproken worden.

Rob van Gent werkt voor het Mathematisch Instituut in Utrecht waar hij onderzoek doet naar de geschiedenis van de toegepaste wiskunde en de sterrenkunde.

De lezing vindt plaats in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.


Reageren is niet mogelijk.
Spring naar toolbar