Lezing over quantummechanica in de sterrenkunde

Lezing over quantummechanica in de sterrenkunde

Op woensdag 18 oktober zal Drs. Robert de Jong een lezing geven met de titel “quantummechanica toegepast in de sterrenkunde”.

De meeste natuurverschijnselen om ons heen voldoen aan bekende verwachtingspatronen. Als je een krijtje los laat, valt hij op de grond. We weten uit ervaring hoe lang het duurt voor het op de grond valt. Een krijtje is groot in vergelijking met de wereld van de elementaire deeltjes. Elke mogelijke vorm van gevoel bij gebeurtenissen verdwijnen dan als sneeuw voor de zon.

Elementaire deeltjes kunnen, uit het niets, spontaan ontstaan en verdwijnen. Ook kunnen ze door schijnbaar ondoordringbare muren. Voor een wetenschapper is het ook moeilijk te aanvaarden dat deze microscopische wereld niet deterministisch is: Als je hetzelfde experiment twee keer doet dan is het resultaat niet hetzelfde. Dat wil je toch niet als wetenschapper? Experimentele resultaten zijn niet reproduceerbaar. Hierdoor kan een wetenschapper nooit objectief meten. Om toch zo helder mogelijk een uitspraak te kunnen doen over het gedrag van deze deeltjeswereld, is de quantummechanica het beste hulpmiddel. De filosofie achter die quantummechanica wordt aan de hand van eenvoudige gedachten experimenten duidelijk gemaakt. Ook in de sterrenkunde, waar het vooral om grote hemelobjecten gaat, speelt de quantummechanica een grote rol. Zonder het gereedschap van de quantummechanica blijven diverse verschijnselen boven ons hoofd onverklaarbaar.

Zet alle fundamenten van de natuurkunde overboord en ervaar de praktijk van de meest fascinerende theorie over de natuur. Overwin de psychologische barrière. Accepteer dat er gebeurtenissen in de natuur plaatsvinden die we nooit met ons gezonde verstand zullen begrijpen. De quantummechanica leert minder waarde te hechten aan het gezonde verstand en meer waarde te hechten aan experimenteren op basis van wat de wiskunde voorschrijft. Niet ‘zien is geloven’ telt, maar ‘Meten is weten’. Zien kun je het namelijk niet.

Robert de Jong studeerde sterrenkunde in Utrecht, en is mede-oprichter en oud-voorzitter van sterrenvereniging Astra Alteria.

De lezing vindt plaats op woensdag 18 oktober 2017 in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Het begint om 20:00 en we eindigen meestal rond 22:15. De entree voor volwassenen is €6,00 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.


Reageren is niet mogelijk.
Spring naar toolbar