Lezing “Einstein en het geheim van de tijd”

Lezing “Einstein en het geheim van de tijd”

Op woensdag 20 september 2017 zal drs. Henk Dorrestijn een lezing geven over de speciale relativiteitstheorie, getiteld “Einstein en het geheim van de tijd”. Hier een samenvatting van de spreker:

De lezing gaat in op de vraag waar de relativiteitstheorie nou eigenlijk voor dient. Het blijkt dat de tijd daarin een belangrijke rol speelt. Einstein liet zien op welke wijze je kan controleren of klokken die zeer ver van elkaar af staan, gelijk lopen: de klokkentest.

Aan de hand van verschillende voorbeelden gaan we in op de vraag waarom een klok in een rijdende trein langzamer loopt en hoe het kan dat volgens de passagiers onze klok juist langzamer loopt. Uit het langzamer lopen van de tijd en het feit dat de tijd op één plaats niet met verschillende snelheden kan optreden, volgt dat de lengte van een rijdende trein korter is dan van dezelfde stilstaande trein.

Voorbeelden die het langzamer lopen van de tijd bevestigen: muonen, tweelingparadox, tijdsnelheid in satellieten en het Hafele–Keating experiment.

De lezing vindt plaats op woensdag 20 september 2017 in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Het begint om 20:00 en we eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €6,00 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.


Reageren is niet mogelijk.
Spring naar toolbar